the land of

Här börjar det verkliga Afrika. I Tanzania finns Afrikas högsta berg, Mt. Kilimanjaro, Afrikas djupaste sjö Lake Tanganyika, "Edens Lustgård" Ngorongoro Crater, nationalparkernas nationalpark Serengeti, världens största djurreservat Selous game reserve och djur, djur och åter igen djur i alla de former, utseenden och arter.

Men det finns även kilometerlånga sandstränder av finkornig, snövit sand med svajande palmer vid sidan av den turkosfärgade Indiska Oceanen. Och den gamla pirat- och slavön Zanzibar med sin mångfacetterade kultur, sina kryddodlingar och sin Stone Town.

Och här finns de vänliga människorna, kulturen och den kosmopolitiska maten. Och här finns mänsklighetens rötter Homo Erectus - den upprättstående människan.

Den förenade republiken Tanzania bildades 1964 genom en sammanslagning mellan republiken Tanganyika och ön Zanzibar. Republiken är belägen i östra Afrika strax söder om ekvatorn.

Hela Tanzania har en yta av 930.700 kvadrat-kilometer och en befolkning på ca 33 miljoner invånare. Den politiska huvudstaden, med säte för parlamentet, är Dodoma, som ligger mitt inne i landet medan Dar es Salaam är den kommer- siella huvudstaden på östkusten, med säte för regeringen och ambassaderna.

Landet gränsar mot Indiska Oceanen i öster, mot Kenya och Uganda i norr, mot Rwanda och Burundi i nordväst, mot Zaire i väster, mot Zambia i sydväst samt mot Malawi och Mocambique i söder.

Klimat

Tanzanias klimat är tropiskt med temperaturer som varierar mellan 25 och 35 plusgrader på låglandet och vid kusten och 18 till 28 grader uppe på höglandet. De högre temperaturerna inträffar mellan oktober och mars. Den kalla säsongen - vintern - är mellan juni och september. Den långa regnperioden infaller mellan februari och början av juni medan den korta regnperioden är ungefär från mitten av september till mitten av november.

Viltliv och naturtillgångar

Landet är välsignat med den vackraste natur och i överflöd befolkat med viltliv i många olika nationalparker, där de vilda djuren lever fritt i sin naturliga miljö. I Tanzania kan man se mer viltliv än i något annat enskilt land på hela jorden.

Det finns tolv nationalparker och ett flertal vilt- reservat. Dessa inkluderar det berömda Serengeti National Park med den största koncentrationen av djur på slättlandet. Den årliga migrationen är mycket speciell då miljon- tals gnuer, zebror och antiloper vandrar för att nå vatten under torrperioden. Många fågelarter flyttar då samtidigt.

Lake Manyara är berömt för sina trädklättran- de lejon. Den fascinerande Ngorongorokratern är 610 m djup, 20 km i diameter och täcker en yta av 311 kvadratkilometer. Kratern, som är en raserad vulkantopp, är hemvist för ett stort antal vilt och fåglar inkluderande noshörningar och flamingos.

Viltreservaten inkluderar även Selous game reserve, som upptar en yta av hela 55.000 kvadratkilometer och som hyser mest viltliv i Afrika. Selous räknas till världens största viltreservat och är en fristad för de största elefant- hjordarna på kontinenten. Andra viltreservat är Mkomazi och Saadani.  

Andra parker är t ex Arusha, Tarangire, Gombe med sina schimpanser, Mahale, Mikumi, Katavi och Ruaha National Park utanför Iringa.

 


Mount Kilimanjaro

Mt. Kilimanjaro, 5.895 m ö h, är beläget i nordöstra Tanzania nära ekvatorn och med sin norra sluttning gränsande mot Kenya. Den ständigt snötäckta toppen är ett majestätiskt fritt stående berg, det högsta i Afrika och ett av de högsta bergen efter Mount Everest.

Detta berg, format efter en utslocknad vulkan, har två toppar - Kibo och Mawenzi, som på de lägre höjderna är omgivna av tät bergregnskog full av en överflödande flora och fauna. På högre höjd härskar ett sterilt ökenlandskap.

 


Hav och stränder

Tanzania har 804 km av vad som kan betecknas som de finaste oförgiftade stränderna i Afrika. De vita sandiga stränderna avbrutna av spridda mangroveskogar och kokosnötspalmer, ger besökaren utrymme för en fridfull atmosfär och vila. Förutom vila finns här obegränsade möjligheter för bad och simning, sportfiske, dykning och andra vattensporter.

 
Lake Victoria är den största sjön i Afrika och källa till Nilen. Lake Tanganyika, den längsta och näst djupaste sjön i världen och Lake Nyasa är också belägna i Tanzania   Här finns ytterligare möjligheter till vattensporter. Dessa sjöar och floder förbinder också Tanzania med andra Öst-, Central- och Sydafrikanska länder.


Öar

Inom Tanzanias territorialvatten i Indiska Oceanen finns flera öar. Den största är Zanzibar, vilken omfattar öarna Unguja och Pemba.

Namnet Zanzibar kopmmer ursprungligen från det arabiska språket och betyder den svarta ön. Zanzibar är berömt för sina kryddor, sina vita sandstränder, sin Swahili-kultur och för sina historiska monument, t ex Stone Town, de smala vindlande gatorna, sin f.d. slavmarknad, sin arkitektur och sina fantastiska maträtter. Nämnandet av Zanzibar väcker minnen av de berömda männen Dr. David Livingstone och journalisten Henry Stanley, vars historiska expeditioner utgick från hamnen på Zanzibar.

Pemba-kanalen är ett berömt område för dykning och fiske och en idyll utöver det vanliga.

Den fridfulla ön Mafia Island belägen söder om Dar es Salaam är en magnifik plats för sol och bad, fiske och allehanda vattensporter.

 

 


Kultur och traditioner

Tanzanier är ett varmt och öppet, vänligt och mottagande folk, länge kända för sin generositet och folklore. Landet har 126 olika etniska folkslag; bl.a. Bantu, Nilotik och Hamitik. Inhemska språk, traditioner och vanor är stora turistattraktioner. Dessa skillnader mellan de olika folkslagen visar sig i de unika klädesvanorna (inkl. frisyrer), lokala danser, kulturella målningar, skulpturer, hantverk och lokal mat.

Religion

Utövare av kristendom, islam, hinduism och traditionella religioner lever tillsammans i harmoni. På Zanzibar är islam den härskande religionen.

 

 

 

 

 

Text: Tanzania Tourist Board & Embassy of Tanzania, Stockholm

 

 

Karibu Tanzania!
- the land of Kilimanjaro
& Zanzibar